Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер и дълбочина 14 км. бе регистрирано тази нощ в близост до Асеновград. От Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН заявиха за ТВ САТ КОМ, че епицентърът на земетресението е в района между Асеновград и Пловдив, в близост до Садово. След първоначалния трус е имало затихваща антишокова серия от още 30-тина труса, която е приключила до обяд, с последния такъв с магнитуд около 2 по скалата на Рихтер.

Щета от земетресението, която бе официално оповестена, се отнася за град Пловдив. Там се спука магистрален водопровод. Остана обаче спорен въпросът дали единствено земетресението е причина за аварията, тъй като се оказа, че водопроводът е доста стар.
А според сеизмолози не се очакват щети при земетресения с такъв магнитуд. Такива трусове се водят по-скоро за умерени и няма повод за притеснение у хората. Приема се, че дори е по-добре да има такива малки земетресения, тъй като по този начин така да се каже се изпуска напрежението.