На 18 януари, Атанасовден, храма „Св.Атанасий Велики” в Асеновград ще отбележи годишнина от освещаването си. Празнична Света Литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Светата Литургия ще започне в 9 часа. След тържествената богослужба на присъстващите на храмовия празник богомолци ще бъде раздаден благословен курбан за здраве.

Асеновградският храм „Св. Атанасий Велики” ще отбележи годишнина от освещаването си. Навремето се е наричал „Аргатска църква”, предвид социалния статус на населението, което обслужвал.

На фона на пищните храмове от старите квартали той се отличавал със скромната си архитектура. Представлявал вкопана в земята еднокорабна, еднокуполна сграда, чийто покрив бил покрит с каменни цикли.

В резултат на преустройства през 1897-98г. и през 20-те и 30-те години на 20 век, днес църквата има съвсем друг архитектурен изглед. Храмът е изписан през 1925-26г. от местния зограф Г. Ксаф и неизвестен руски художник. По-голямата част от иконите също са на Г. Ксаф.