Каленички
Каленички
Екипът на Исторически музей Асеновград се похвали с награда, спечелена на международен конкурс на ЮНЕСКО на тема „Нематериално културно наследство – Следващото поколение“. Награда за представянето на типичния за града стар ритуал Калиница е спечелила Надя Янкова, уредник на Етнографската къща в Асеновград.
Надя Янкова
Надя Янкова
Надя е сред тримата победители в конкурса. Авторите на трите най-добри истории ще имат възможността да направят 3-дневна обиколка из културните забележителности на Париж и да посетят централата на ЮНЕСКО, казват от Историческия музей в Асеновград. Освен тов текстовете на всички участници ще бъдат публикувани в следващия брой на сп. „Живи наследства“, като по този начин ще бъде популяризирано богатото културно наследство на всички над десет страни, от които имаше участващи.

Шествието на малките слънчови невести, които дефилират из града, се прави само в Асеновград и само на Еньовден.Това е единственият празник в България и в целия православен свят, на който малки момиченца се обличат в булчински дрехи. Знае се, че обичаят “Калиница” датира от много отдавна и никога не е прекъсвал. Всички момичета – даже и по-големите, искат да станат калинички – за да им е леко венчилото.

Празничният ден за калиничките на Еньовден започва от рано в Етнографската къща, от където малките булки получават нишаните си, които оставят от предната вечер за през нощта в мълчана вода, и получават своите наричания. Празникът продължава със Света литургия за здраве, отслужвана от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Св. Николай Чудотворец“. Оттам малките момичета и техните родители и приятели потеглят на литийно шествие из Асеновград. То задължително минава през параклиса „Св. Богородица-Въведение“, след което завършва в Градския парк. Там всички „Слънчови невести“ преминават под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. По време на шествието калиничките пеят традиционната песен „Вижте наш’та калиничка, колко е красивичка!”

Преди десетилетия калиничката от всяка махала е била една – най-хубавата. Всяка година избирали коя да е калиничка. В днешно време калиничка може да бъде всяко малко момиченце до 9 годишна вързаст, като традицията е да бъде в бяла рокля три поредни години, след което – на третата, семейството се събира и си устройва малко тържество.

С всяка измината година броят на калиничките става все по-голям, а бялата процесия привлича все повече интерес от жителите на града и гостите му.

Според етнографи  названието на обичая е гръцко и означава “хубавица”, “хубава булка”, тъй като главното обредно лице е малко момиче, облечено като булка. Ритуалът води началото си от XIX в., от някогашните гръцки квартали на Станимака, като по-късно е бил смесен с български обичаи.