Според преданието, Марина е била дъщеря на езически жрец от Антиохия и е живяла през III век. Още на 12-годишна възраст младото момиче приема Христовата вяра, въпреки гоненията, на които по онова време са били подложени вярващите християни. Разбирайки, че дъщеря му е християнка, бащата на Марина става нейният пръв съдник. Заради вярата си Марина е била подложена на жестоки мъчения и посечена с меч.

В деня на св.Марина храмов празник честват божите храмове,носещи името на великомъченицата.Сред тях са митрополитският храм в Пловдив,както и асеновградският храм”Св.Марина и св.Василий”.Днес на празничната служба в асеновградския храм  се бяха стекли множество богомолци.Вземайки молитвено участие в богослужбата,те палеха свещици и отправяха своите молитви към св.Марина за здраве и по-добри за народа ни дни.За всички,присъстващи на празника,беше приготвен постен курбан,който след службата бе раздаден за здраве.

 Според народната традиция на днешния ден не се върши тежка и домакинска работа,за да не се разсърди св.Марина и да прати пожари и болести.Народът ни вярва още,че светицата посещава сънищата на хора,които вярват в нея,пророкува или дава съвети какво да се направи,за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола. Смята се за покровителка на Южното Черноморие. В много от църквите и манастирите, които носят името на светицата има лечебни води, за които се смята, че са особено силни на днешния ден.

 

Днес празнуват всички, които носят името Марина или Марин. Нека им е честито името !