Почетни грамоти раздадоха миналата вечер на доброволците от отряд „Асеневци”, които се включиха активно в гасенето на пожарите в селата Югово и Нареченски бани.

Грамотите, подписани с благодарност и пожелания от кмета на общината, д-р Христо Грудев, връчи ръководителят на доброволното формирование, Димитър Желязков. Те бяха общо 14 на брой, а 15-та грамота беше за шофьора Ангел Харачев, който доброволно транспортираше доброволците.

„26 човека от доброволното формирование в Асеновград взеха участие в гасенето на пожарите, основно по ограничаване на пламъците в землището на Нареченски бани, за дните от 13-ти до 15-ти август и на 18-ти и 24-ти август „, обясни Желязков.

„Може би това беше един от най-сложните пожари на територията на България, защото се намираше на такова място, че нямаше достъп до пожарна техника и всичко се извършваше почти ръчно и с хеликоптера.“, сподели Асен Арнаудов, зам.-ръководител на доброволното формирование.

„Пожарите принципно са различни по своето развитие, но това беше сложен пожар защото това е стара борова гора, в която се е събирала смола, получи се върхово горене, след което пълзящо горене, подземно горене, т.е. всички възможни видове горене ги имаше на терена на пожара. По време на пожара изпълнявахме задачите, зададени от щаба на оперативни действия. Те се задават сутрин, когато отиваш на терен, след което всяка една група с водач отива на место и извършва зададената дейност.“, обясни Асен Арнаудов.

„Теренът беше доста сериозен, много стръмен, на моменти трябваше да се закачаме с мотиката, за да се изкачим нагоре. Не беше много лесно.“, коментира добровлецът Петър Кръстев. Той е доброволец в много инициативи, организирани в Асеновград и страната. Как е избрал да тръгне по този път? Ето какво отговори той: „Аз съм такъв човек. Просто ми харесва да помагам на хората. При мащаба на този пожар се видя, че има нужда от много доброволци, такива пожари не са често явление, но е добре да има повече подготвени хора, за да са в помощ при бедствия и аварии. Много хора от Асеновград, които не са обучени, отидоха да помагат на пожарите и ги прикрепяха към организираните групи, но те не знаят какво да правят и се налагаше на място да ги обучават. Така определено става по-трудно.“

„Аз аз преди всичко искам да изкажа благодарност на момчетата за отзивчивостта и за активното участие при гасене на пожарите“, каза ръководителят на формированието, Димитър Желязков. „Никак не е лесно да участваш в такова нещо. Изискват се качества, подготовка и екипировка, работа в екип. Трябва да има организация, взаимно подпомагане, постоянно да знаеш къде е колегата ти, да няма отделяне и самостоятелни действия без подсигуряване не бива да се допускат, защото резултатите понякога са трагични. И на двата пожара (в Югово и Нареченски бани) беше трудно, особено на терена на Нареченски бани, защото придвижването беше пеш. Стръмен терен, много труден, хлъзгав, смесена гора, шишарки се търкалят и пренасят огъня. Не беше лесно и на двете места.“

Асеновградските доброволци бяха предварително подготвени за подобни ситуации. Всеки един от тях е завършил първоначален основен курс за доброволци по утвърдени модули от академията на МВР. Проведено им е и обучение за оказване на първа долекарска помощ. Преминали са и учебна програма по пожарогасене в Районна служба пожарна безопасност и защита на населението– Асеновград, под ръководството на началника на службата главен инспектор Величко Бришимов.