велоалея

Проектът за изграждането на велоалея в Асеновград  стартира още при предното управление на д-р Христо Грудев, тогава маршрутът трябваше да бъде  от моста на х-л „Асеновец“, преминавайки през всички спортни зали, през пешеходния мост и парка, отново да се върне на същото място. Тогава обаче проектът не беше одобрен. Това каза за ТВ САТ КОМ зам.-кметът по строителството в община Асеновград, инж. Стоян Димитров. Той съобщи, че сега тази идея ще се реализира частично-от моста до х-л „Асеновец“ до залата за вдигане на тежести. Тази година има предвидени средства в размер на 170 хил. лв. за реализация на проекта само до моста на пазара.  Цялата сума по договора е 234 хил. лева без ДДС или 268 хил. лева със ДДС.

Общата дължина на велоалеята е 682 метра. Организацията на движението по нея ще бъде двупосочно, с маркировка и режима на движение, гарантиращи безопасността на велосипедистите. От страната на реката ще бъде изградена нова ограда.

Инж. Димитров коментира и въпроса, свързан с отсечените дървета в района на велоалеята. Той увери, че премахнатите дървета са стари тополи. Преди дейността по отсичането им от отдел „Екология“ към общинска администрация са направили проверка и не са констатирали наличие на защитени видове. Димитров припомни как през годините тополи са били премахнати, точно защото са създавали предпоставки за произшествия.