Огнище на болестта Син език

Огнище на заболяването Син език установи Българската агенция по безопасност на храните в село Аврен, община Крумовград.

Две говеда от един животновъден обект са дали положителна проба за наличие на вируса, а резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за Син език.

Заболяването е потвърдено при изследване на неваксинирани животни с цел да се проследи циркулацията на заболяването и се прави в рамките на изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта Син език по преживните животни в България.

От БАБХ уверяват, че на заболелите и контактни животни не се налага умъртвяване, в засегнатия обект се извършват клинични прегледи на всички преживни животни, като се забранява придвижването им извън стопанството.

Синият език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух. Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, обясняват още от агенцията.