Името на св.Константин ще се запомни с това, че през 313 г., макар и некръстен, той обявява свободата на християнската вяра. Това е бил един от първите му укази, а документът всъщност проповядва пълна веротърпимост – на езичниците оставил правото да извършват своите обреди, а на християните – свободно да почитат своя Бог.През 325 година император Константин свиква и Първия вселенски събор против ереста на Арий.

Неговата майка-Елена, е канонизирана също за светица,тъй като имала благочестив живот ,а така също нейна е заслугата да бъде открит Кръста Господен.Намереният от нея  Кръст е бил положен в сребърен ковчег и оставен за съхранение в новопостроен храм. На Велики петък той е изнасян за поклонение. Напускайки Йерусалим, Елена взела частица от Кръста в дар за своя син.

 Светите Константин и Елена се почитат ежегодно на 21 май.На този ден своя храмов празник честват десетки божи храмове.Един от тях е параклисът „Св.св.Константин и Елена” в Асеновград,намиращ се в енорията на църквата „Св.Богородица-Успение”.Местно предание разказва, че тук са се пазели мощите на св. Дионисий Станимашки, пострадал за вярата си в Христос през времето на император Диоклетиан. Сега в параклиса, на южната стена е поставена мраморна плоча, над която е запечатана с восък част от мощите за всеобща почит и поклонение.

Сградата на самия параклис е многократно разрушавана, построявана отново и преправяна. В сегашният си вид е от 1996 година, когато претърпява основен ремонт.
С този параклис е свързано и едно местно вярване. Според него св. св Константин и Елена възвръщат говора на деца, които не могат да говорят или заекват. За целта в осветена от свещеника вода се пуска ключа от параклиса. Детето с помощта на родителите си отключва вратата и влиза вътре. Преди това водата и ключът престояват едно денонощие пред иконата.
  На днешният празник Светата литургия в параклиса  беше отслужена от отец Петко Хаджиламбрев.А на всички присъстващи беше раздаден курбан за здраве.