Стойността от почти 5,5 млн. лв. е финансовата корекция за Общината по „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Асеновград с изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води”, според окончателното решение на ВАС.

Първата опция за справяне с този проблем е заложена в чл. 83 от Закона за държавния бюджет, където е предвидена възможност за уреждане на взаимоотношения, свързани с наложени финансови корекции по Оперативни програми, чрез предоставяне на безлихвени заеми от централния бюджет. Тези безлихвени заеми са за финансиране на плащания по проекти с наложени финансови корекции, с което може да се намалят наложените финансови корекции в рамките на 80% чрез включване на тристранно споразумение между управляващия орган на Оперативната програма, министъра на финансите и кмета на съответната община. Вторият вариант, по който може да се действа, е покриването на финансовия недостиг на Общини, които са бенефициенти по Оперативни програми, финансирани от Европейския съюз, чрез отпускане на заеми от Българската банка за развитие, с изгодни условия. Третата възможност е насочена към Фонд за органите на местното самоуправление България – ФЛАГ, където се предоставят кредити за финансиране на финансови корекции, но след изрично решение на Общинския съвет за поемане на дълг. Това каза кметът на град д-р Емил Караиванов.

Оставащите за изпълнение строително-монтажни дейности по „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Асеновград с изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води” са по ул. ”Речна” – канализационна мрежа-169 м., водопроводна мрежа-125 м. и възстановяване на настилки. По ул. „Изложение” и площад „Акад. Николай Хайтов” ще бъде изпълнена канализационна мрежа 637 м., водопроводна мрежа-420 м., с включено възстановяване на настилки. По улиците „Никола Вапцаров“, „Цар Иван Асен II” и „Ал. Стамболийски” остават довършителните дейности. Това обяви ръководителят на проекта Таня Джулерова по време на пресконференция по повод напредналия етап по реализацията на проекта.