Бизнесът е платил с 8,6% повече корпоративни данъци през първите пет месеца на годината, сочат окончателните данни на Министерството на финансите.
От януари до май от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1,082 млрд. лв., при 996,5 млн. лв. за същия период на миналата година.
Това е много добра новина за икономиката на страната и показва, че бизнесът декларира по-високи печалби, което се счита за раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Същата тенденция показват и приходите в хазната от ДДС. За първите пет месеца на годината постъпленията от налога нарастват с 238 млн. лв. и достигат 3,946 млрд. лв. Това увеличение от 6,42% значително изпреварва икономическия ръст, който за 2016 г. е 3,4%. Очевидно увеличението на приходите от ДДС до голяма степен се дължи на изсветляване на сивия сектор.
Най-голям ръст на приходите от януари до май има при осигуровките – с 14%., или с 417 млн. лв. Това, според експертите, се дължи на вдигането на вноските за пенсия от 1 януари с 1% и на минималната заплата от 420 лв. на 460 лв. Приходите от данъка върху доходите нарастват с 111 млн. лв., или с 9%, което до голяма степен също се дължи на повишаването на минималната заплата. В резултат общата сума на данъчните приходи се увеличава с 876 млн., или със 7,74%.