Мироваренето е важен и отговорен акт за Църквата, който се извършва веднъж на няколко години, когато наличното количество е пред изчерпване. Това е дълъг и сложен процес, чиято подготовка и реализация продължава три седмици и половина- от Неделя Кръстопоклонна и приключва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Освещаването на мирото се извършва по време на светата Василиева Литургия.
Осмото Мироварене в БПЦ, което започна на Велики понеделник в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“, е първото , което извърши патриарх Неофит в качеството си на предстоятел на БПЦ. Седмото мироварене беше извършено от патриарх Максим през 2009 г.
Право да извършват Мироварене имат само самостойните православни църкви. Днес миро варят и освещават сами: Вселенската патриаршия, Руската патриаршия, Румънската, Сръбската патриаршии и Българската патриаршия.
Св. Миро се използва в тайнството Миропомазване, в което новопокръстеният християнин получава дара на Светия Дух, позволяващ му да бъде участник в мистичния живот на Църквата. Св. Миро се използва и при освещаването на новите храмове и на св. Престол, където се извършва тайнството на Евхаристията.