Пътувайки в следобедните часове вчера в посока с. Лясково шофьор и неговият спътник виждат, че от капака на автомобила им излиза пушек. Колата се запалва в движение, но преди пламъците да я обхванат, хората я напускат. Обаждат се на тел. 112 и екип пожарникари от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“-Асеновград пристигат на място. Тогава лекият автомобил вече гори сериозно и въпреки пожарогасителните действия от страна на огнеборците, те не успяват да го спасят. Колата изгаря до основи.

По този повод от Регионалната дирекция по пожарна безопасност припомнят кои са най-честите причини за запалване на автомобил по време на движение и какво трябва да правим в подобни случаи:

Най – често причините за пожар в автомобила са техническа неизправност, остарели и напукани кабели от електрическата част, късо съединение. Ако колата ви пламне по време на движение, незабавно отбийте в дясно, загасете двигателя и излезте от купето.
Друг случай, при който поради небрежност може да бъде предизвикан пожар, е когато пушим в автомобила, докато пътуваме. Отваряйки прозореца, за да изхвърлим фаса си, е твърде възможно въздушната струя да върне угарката от цигарата обратно в купето. Липсата на време за реакция в движение може да бъде фатална.
Друга причина за пожар е следствие на пътнотранспортно произшествие.

Как се реагира при пожар в колата докато сме на път
Каквото и да се случва, запазете спокойствие, защото само така може трезво да реагирате на ситуацията. Отбийте в дясно на пътя, а след като спрете, изведете пътниците. Винаги, когато пътувате на почивка или колата ви е натоварена с много багаж, направете така, че пожарогасителят да бъде на лесно и достъпно място, за да го използвате мигновено при нужда.
Относно избора на пожарогасител- в лекия автомобил най- често се държи 1- или 2-килограмов прахов пожарогасител. Грижете се за неговата ежегодна техническа проверка- на залепения стикер е отбелязано времето за следващо техническо обслужване. Друг начин, при който може да разберете дали пожарогасителят е изряден, е когато стрелката в манометъра на главата на пожарогасителя сочи зелената му част. Задействането става по лесен начин- издърпва се предпазният шпленд и насочвате към основата на пламъка и се натиска ръкохватката за задействане пожарогасителя. Не трябва да забравяме, че от пламналия огън, пожар може да се развие само за броени секунди.
При пожар в двигателен отсек, запомнете: В никакъв случай не отваряйте рязко капака на автомобила, защото притока на кислород ще подпомогне разпалването на пожара. Капакът трябва да се отвори бавно и внимателно, като е добре да ползвате парче плат като парцал, за да го хванете, в случай че е загрят.
Желанието за икономии често е причина на автомобила да бъде поставена газова уредба. В този случай при възможност е добре да спрете подаването на газ.
Преди да започнете гасенето е добре да се обадите на тел. 112 или да помолите някой да го направи. От изключителна важност е правилното подаване на мястото, на което се намирате.