МОН: „Над 17 000 ученици и учители от 592 училища във всички области на страната са одобрени за безплатна почивка. Те подадоха заявки в първия етап на тазгодишната Национална програма „Отново заедно“, който приключи на 30 юни т.г.“

Златни пясъци, Шкорпиловци, Пампорово, Банско, Разлог, Златоград – това са част от курортите, в които ще могат да почиват ученици и техните ръководители през юли и август тази година напълно безплатно. Всъщност това са най-предпочитаните дестинации. От министерството на образованието посочват, че за всеки участник се осигурява шестдневен туристически пакет, който включва пет нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни занимания.

Става ясно, че за първия етап на програмата са одобрени над 15 хиляди ученици от I до ХI клас, разпределени в почти 1100 групи и придружавани от точно 1664 ръководители. Така на безплатна ваканция заминават деца и учители от близо 600 училища. За училищата, кандидатствали до края на месец юни, ще бъдат изразходвани почти 8 600 000 лв.

Вторият етап за кандидатстване по програмата „Отново заедно“ започна от 1-ви юли и продължава до -ви септември. За него остават над 11 млн.лв. „Във втория етап отпада ограничението училищата да изпращат на почивка до 7% от своите ученици. Максимално допустимият брой за всички е 165 участници. Могат да се включат и вече възползвали се от програмата училища с допълнителен брой участници, ако в първия етап са получили пари за по-малко от 165 ученици и придружаващи. Предвижда се до 45 000 ученици и учители да могат да почиват безплатно през лятната ваканция“, казват от МОН.

22 600 000 лв. е общата стойност на програмата, от тях вече са изразходвани 2 592 550 лв. за училищата, кандидатствали и одобрени през миналата година.