АВТОР: ИРИНА ИВАНОВА

Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. Той е брат на св.апостол Петър, с когото навсякъде вървели подир Спасителя и били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.
Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранване на народа с пет хляба. Андрей с трима други апостоли разпитвал Иисус за бъдещата съдба на Църквата и чул пророчеството за разрушаването на Йерусалим и за свършека на света .
Св. Андрей е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век.
За проповядването на християнската вяра Свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст.
Св. Андрей Първозвани е ръкоположил първия епископ в Цариград и поради този факт го считат за апостол на първозванните християни-славяни, тъй като от Цариградската патриаршия са получили светото Кръщение българите, руснаците, сърбите и др. народи.
Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: „На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено зърно.“