Правилното поведение на всеки от нас при земетресение може да бъде животоспасяващо. Това споделят специалисти в областта. Дали обаче сме наясно как точно да реагираме ако усетим, че земята под краката ни се разлюлява, и дали първоначалната паника в такъв момент не ни кара да забравим и малкото, което знаем по този въпрос.
Има няколко основни правила, които трябва да следваме при земетресение, за да опазим живота и здравето на нас и на нашите близки. Битува схващането, че трябва да излезем на открито – това е така, но само в случай, че можем да го направим в рамките на 10-тина секунди. В противен случай не бива да напускаме сградата, в която се намираме. По-добре да изберем най-безопасното място в нея – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона или под стабилна маса или легло. Задължително трябва да забравим за асансьора – можем лесно да се окажем в капан в него. След преминаване на първия трус също има някои неща, които следва да направим:
– Изключете газта, електричеството и водата;
– Вземете най-необходимото и напуснете сградата;
– Слезте по стълбите, не използвайте асансьора;
– Отдалечете се от сградите, застанете на открито място;
– Помогнете на пострадали хора, ако около вас има такива;

И може би най-важният съвет е да запазим спокойствие и в никакъв случай да не изпадаме в паника, тъй като това само ще ни попречи да помислим трезво и да изпълним споменатите вече препоръки.