Всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. Чрез него пушачите се предизвикват да откажат цигарите от един ден до месец, или разбира се – завинаги. Инициативата цели да се промени отношението към този вид зависимост, както и да се предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване на тютюнопушенето.
От Министерството на здравеопазването посочват, че „Световната здравна организация определя тютюна за единствения потребителски продукт, който убива до половината от хората, които го използват по предназначение на производителите. В световен мащаб той убива един човек на всеки четири секунди, което е приблизително 8 милиона души годишно. Един милион от тези смъртни случаи се случват при непушачи, изложени на тютюнев дим.” Тази статистика се базира на фактите, че употребата на тютюн е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания, а именно – сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.
Ето защо се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на своите близки, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
Данните у нас показват, че почти 35 % от населението над 20 години са ежедневни пушачи. Не е малък делът и на подрастващите, както и на децата, които са опитвали за първи път да пушат цигари.
По повод Международния ден без тютюнопушене се организират различни мероприятия, свързани с обучения на педагози и образователни програми за ограничаване на тютюнопушенето сред младите хора. А от здравното министерство припомнят, че през цялата година всеки пушач може да посети безплатно кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето: 0700 10 323.