OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ръст от над 20% бележат приходите от акциз на алкохолни напитки за последните шест месеца. Това отчитат от Агенция „Митници“ с уточнението, че увеличението е спрямо същия период миналата година, както и че този ръст е най-значимият за последните пет години.

Постъпленията в този сегмент са най-високи за съпоставимите периоди от 2016 до 2020 г. включително, посочват от митническите власти. „Положителната тенденция се дължи предимно на освободените за потребление на територията на страната алкохолни напитки и оказва влияние на приходите от акциз в цялата група “Алкохол и алкохолни напитки”, посочват от Агенцията. Въпросът за потреблението на алкохол сега изглежда повече от актуален, след като се намираме в сезона на изваряване на любимата на българина домашна ракия.

Изваряването на ракия е част от бита на българина. Естествено сега има много по модерни места, където това може да бъде направено, в сравнение със старите казани. Все още има обаче и такива, които заобикалят закона и работят в нарушение без да отчитат дейност. От Агенция „Митници“ са установили над 4000 л. наливен алкохол в нерегистрирани казани от началото на годината. Уточнява се, че във връзка със сезона за изваряване на ракия проверките в цялата страна продължават.

А като цяло митническите служители са задържали над 45 000 литра етилов алкохол и алкохолни напитки, като над 80% от общо задържаните количества са установени във вътрешността на страната. Около 11 000 л. от този алкохол е открит в частни имоти, най-вече в наливен вид и във връзка с данни за търговия.