В Пловдив днес се проведе съвместен брифинг на Окръжна прокуратура и МВР във връзка с разкрита организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и пране на пари, действаща в пет области в страната – Пловдив, София, Смолян, Стара Загора и Плевен. В следствие на съвместна акция на Главна дирекция „Национална полиция“ , областните дирекции при градовете Пловдив, Стара Загора и Плевен, под ръководството на Окръжна прокуратура  – Пловдив са извършени множество разследващи действия, в резултат на които са задържани осем лица, които са привлечени към наказателна отговорност. Престъпната група се е състояла от седем мъже и една жена, като най-възрастният участник е на 68 годишна възраст, а най-младият на 41 години. Спрямо тези лица е повдигнато обвинение в престъпление – на един за ръководене на организирана престъпна група, а на останалите седем лица – за участие в организирана престъпна група за извършване на компютърни престъпления, измами и пране на пари и по-точно за манипулиране на машинни устройства за игрални автомати в казина. Измамниците са провокирали машините да дават джакпот чрез външно дистанционно устройство, както и чрез вграден чип в топчето на рулетката.  Изработката на устройствата е изключително добра и групата е имала предложения за закупуване на технологията, срещу голяма сума пари от чужбина. Претърсени са общо 20 жилищни и гаражни помещения, 4 леки автомобила и са иззети множество веществени доказателства – електронни устройства, платки, игрален автомат за хазартни игри, рулетка, различни суми пари и мобилни телефони.  Дейността на групата е била извършвана в различни игрални домове в страната, като в схемата са участвали както управители на зали, така и крупиета. На всички осем задържани лица са повдигнати обвинения. За организатора на престъпната група, който е от Пловдив, се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, а за участниците в групата като вид престъпление се предвижда наказание лишване от свобода от 3 до 8 години.  Каква сума е генерирала като печалба престъпната група предстои да бъде изяснено в хода на разследването. Спрямо всички нейни участници е внесено искане за постоянен арест. Арестуваните имат богато криминално минало, като петима от тях са осъждани за различни престъпления.

Подробности по случая бяха представени на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР. В него участваха Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив,  Димитър Молев, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив,  ст. комисар Георги Машонов, директор на ОД на МВР, гр. Пловдив,  комисар Цветан Йоцов, началник на отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, Ивелина Трошанова, началник на сектор към отдел „Икономическа полиция“ към главна дирекция „Национална полиция“ , комисар Георги Боюклиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, и гл. инспектор Георги Казаков, от сектор „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Репортаж от брифинга може да гледате днес, в информационната ни емисия „Дневник“ в 19:30 ч. и 22:00 ч. по телевизия ТВ САТ КОМ.