Първоначалният скок на възнагражденията на педагозите от 15% средно ще се реализира еднакво за всички учители през септември Ръстът от септември ще е еднакъв за всички, тъй като все още не е разработен механизъм как той да бъде обвързан с резултатите от работата им.
Следващите увеличения обаче няма да са на калпак, а според качеството на работата на учителите, заявява министър Горанов и уточнява , че увеличения на заплатата ще се дават по ясни критерии за свършена работа като например резултатите от работата и задържането на децата в училище, т. е . Просветни експерти вече работят върху механизъм за диференцирано разпределение на увеличението, направено е и обсъждане с министъра на МОН, но приложението му не може да се осъществи веднага, защото трябва да се види как работи системата.
Приоритет на правителството е до четири години парите на учителите да се удвоят, а целта е вдигането на заплатите да се използва като стимул за учителската професия – като инструмент за насочване към тази професия и стимулиране на процесите за подобряване на качеството й.