В християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски. Съгласно народните традиции и обреди това е летен празник, свързан с началото на жътвата.
Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило.
В системата от табута водещо е пълната забрана за работа, поради страх от опустошителната същност на природните стихии. Месят се обредни хлябове и се раздават за здраве и плодородие. Коли се курбан като жертвеното животно задължително трябва да бъде мъжко – коч, вол и др. В Асеновградско мъжете обикалят селското землище с кожата на закланото обредно животно, за да бъдат предпазени посевите и градините от градушка и поройни дъждове.
В Тракия се коли черна кокошка, която се готви с ориз. Приготвеното ядене се раздава за предпазване от болести. Организират се общи празнични трапези, които целят спечелване благоволението на светеца и подсигуряване на благоприятни метеорологични условия за прибиране на реколтата.

Да се подготвят да почерпят отново именниците Атанас и Атанаска