Стотици вярващи се стекоха вчера в късния следобед в двора на катедралния храм „Св. Богородица“в Пловдив, от където тръгна литийно шествие със свещените дрехи на преподобна Петка и иконата с нейния лик. Началото на шествието беше ознаменувано с топовни салюти.

Начело на шествието,което пое по Главната на Пловдив към митрополитския храм”Св.Марина”, беше Духовия оркестър на ВВС-Пловдив,следван от херугвите, от иконата на „Св.Богородица-Божигробчица”,от иконата на св.Пета Епиватска,от нейните одежди,поставени в специално украсена кувуклия  и от висшите духовници-митрополитите Николай,Теофан,Гавраил,Григорий,Игнатий и от български,румънски и гръцки епископи.От двете страни  на реликвите шпалирно се движеха стотици свещеници от Пловдивска епархия.Част от литията бяха и множество миряни.

 Даровете бяха пренесени в митрополитската църква „Св. Марина и оставени там за поклонение, по случай храмовия празник на църквата на 17 юли.

В храма беше отслужена Празнична вечерня в съслужение на пловдивскив митрополит Николай и митрополита на Молдова и Буковина-Теофан.

Свещените одежди на Св. преподобна Петка са дрехи, осветени на мощите на светицата, които се съхраняват в румънския град Яш. Светините /одежди и икона на св.Петка/, донесени у нас, остават в Пловдив за вечни времена.

Св. преподобна Петка – Параскева Епиватска е особено почитана от българския народ, който дори я нарича Петка Българска. Всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра към нея, получавал изцеление,казват вярващите. Мощите на светицата са почивали в столицата Търново до падането на страната ни под турско робство. За кратко са престояли в столицата на Видинското царство Бдин и сръбския Белград, а от 1641 г. техен дом е румънският град Яш. Именно там успяват да запазят мощите цели, а досегът до дрехите на светицата се приема като божия благодат.

У нас одеждите на Св. Петка пристигнаха по покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в чест на храмовия празник на църквата „Св. Марина“.