Множеството  участници в карнавалното шествие се събра в ранния предиобед на 1-ви март в местността „Метоха” , за да пресъздадат древен български обичай, с който да прогонят злите сили и да измолят здраве и берекет за асеновградчани. Традиционното карнавално шествие в града тази година съвпадна не само със Сирни заговезни, но и с деня, в който всички си разменят мартеници с пожелания за здраве.

В карнавалното шествие взеха участие кукери, както и персонажи от бита.

Заредени с чувство за хумор, участниците в карнавалното шествие се бяха „погрижили” да прогонят и коронавируса, да не достига до Асеновград.

Главната движеща сила за реализацията на карнавала е Боян Алексиев, художествен ръководител на танцов клуб „Везеница” и радетел за съхраняване на българските традиции.

   За да съпреживеят емоцията на карнавалното шествие на „Метоха” присъстваха и десетки граждани- зрители.

Непосредствено преди началото на шествието беше възпроизведен обичая хамкане- с яйце и с халва.

Шествието тръгна от местността „Метоха“ към 11 часа , премина   през няколко улици в града, поемайки към квартал „Свети Георги. На връщане в градинката до Каварджията кукерите дрънчаха със звънците си, засвири народна музика и се изви кръшно хоро.

Шествието приключи  на площад „Академик Николай Хайтов“ пред огромно множество асеновградчани в Асеновград с кукерски танц и традиционното българско хоро.