Село Марково заряза лозите на днешния празник Трифон Зарезан и организира конкурс за най-добро домашно вино. В него се включиха 33-ма винопроизводители от региона.

Многогодишна традиция е да се зарязват лозовите масиви в село Марково, почти във всяка къща има винопроизводиел.

На днешния празник присъстваха председателят на Общинския съвет на община Родопи Георги Цанков, кметът на село Марково Десислава Терзиева, винороизводители и много гости.

Георги Цанков сподели, че община Родопи се гордее с вината на селата Марково и Брестник, и ги определи за едни от най-хубавите в региона.

Кметът на село Марково пожела и тази година вината да са толкова хубави, както миналата и да се консумират все по хубави поводи. Зарязването на лозите е ритуал, който трябва да се запази, за да се съхрани традицията за принадлежност, каза още  Десислава Терзиева.

Гостите на събитието бяха поздравени от местния танцов състав „Синчец”, бе извършен и водосвет.

Конкурсът за най-добро домашно вино в село Марково се провежда за 7-ми път. Тази година в него участват 33 проби вина, разделени в три категории-бяло, червено и вино розе. Предвидена е награда и за производител на изкуствено ароматизирано вино. 5-членно жури ще извърши дегустация и ще определи победителите в конкурса. Стоил Тошев-отличен производител в асеновградския винен конкурс, е един членовете на журито, който ще оценява на днешния конкурс.

Подробен материал от заряването на лозите и обявяването на победителите в конкурса за най-добро домашно вино в село Марково, може да гледате понеделник /17 февруари/ след емисията „Дневник“ по телевизия ТВ САТ КОМ.