Жители на асеновградската улица „Ген. Дандевил“, в района на ОУ „Ангел Кънчев“ водят неравна битка с глутница бездомни кучета вече втора година. Това посочват те в жалба, към която е приложена и протестна подлиска, адресирана до Община Асеновград, Областния управител и медии.

64 човека са положили своя подпис в подкрепа на това проблемът със скитащите животни най-накрая да бъде решен. В жалбата си те описват ежедневните липса на тишина, спокойствие и чистота, заради безпризорните животни. Поддържаните от хората градинки се ползват за тоалетна от четириногите, лаят по преминаващи автомобили, велосипедисти и особено деца с тротинетки, силно обезпокоява жителите на квартала. Разнасяните от животните отпадъци носи риск от зарази, а кварталът ни се превърна в зверилник, пишат асеновградчани в жалбата си и очакват адекватно и бързо решение на своя проблем от институциите.

Ето и жалбата:

Жалба-протест-подписка

Към жалбата те прилагат и своя кореспонденция с Община Асеновград от септември 2019 г., в която тогавашния зам.-кмет Петър Бояджиев им отговаря, че да, на ул. „Ген. Дандевил“, „Свобода“, „6-ти януари“ и бул. „България“, действително живеят бездомни кучета. И че според действащите разпоредби, освен да бъдат уловени, кастрирани, маркирани, обезпаразитени и върнати на мястото, от където са бии взети, друго не може да се направи. Посочва се проблема с липсата на приют на територията на града, където такива животни трябва да бъдат прибирани и е обяснено как при желание на граждани да осиновят някое от тях, те вече няма да са на улицата.

Отговор на зам.-кметът Петър Бояджиев, 2019 г.:

Отговор от зам.-кметът Петър Бояджиев

Освен невъзможността за кардинално решение на проблема по принцип, заради липса на кучешки приют, в отговора си Бояджиев допълва и това, че към онзи момент улов на кучета не се извършва, тъй като има усложнена епизоотична обстановка заради африканска чума по свинете. Обещава също, че след преминаване към нормален график, районът отново ще бъде обходен и безпризорните четириноги ще бъдат уловени.

Към писмото от гражданите е приложено и писмо от РЗИ – Пловдив, от 17.08.2020 г., подписано от директора на инспекцията, д-р Ваня Танчева – Манчева, което съдържа, по молба на жалбоподателите, подробно становище за рисковете, които могат да разпространят бездомните кучета.

Отговор от РЗИ Пловдив:

Огровор от РЗИ Пловдив

Въпреки многократните сигнали и жалби към Община Асеновград, решение все още не е намерено, казват гражданите. Уловът на кучета и връщането им след кастрация и обезпаразитяване не решава проблема, казват те. Животните са кастрирани и обезпаразитени, но са все така опасни за хората. С тази подписка, казват те, настояваме улицата ни да стане отново едно безопасно, чисто и тихо място, за игра на децата ни, а не за защитена кучешка територия. Искаме отново да се движим без страх и настояваме за генерално разрешение на проблема, казват асеновградчани.