Първото бебе в Асеновград за 2023 година е момче, а последното за 2022-ра е момиче. В репортажа, който следва, ще ви срещнем с родилките и част от екипа, които е помогнал новородените да се появят на бял свят.

Над 300 души са потърсили Спешното отделение на „УМБАЛ-Пловдив“ по празниците. Приблизително една трета от тях са настанени за лечение в болницата, съобщават от специализираното звено. Най-големият процент от хората са с инсулти, с тежки хипертонични кризи и със сърдечни оплаквания. Обслужени са и болни с остри респираторни заболявания. Не са липсвали и обичайните пациенти с прилошавания, заради прекаляване с алкохол и храна. Заради липсата на сняг и лед обаче няма типичните за зимата травми, няма и пострадали от пиротехника. Преди да дойдат в Спешното отделение на болницата, пациентите са потърсили личния си лекар, но не са успели да се свържат с него, казват от лечебното заведение.

В периода 31 декември 2022 – 2 януари 2023 г. потреблението на електроенергия в Югоизточна България е близо 78 хиляди мегаватчаса. Това информират от EVN с уточнението, че тези данни са по-високи спрямо стойностите за същия период година по-рано.

Дават старт на проект за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци в Асеновград.

Община Асеновград обяви условията за участие в традиционния конкурс за „Най-добро домашно вино“.

Два традиционни за Асеновград конкурса, съпътстват този за най-добро домашно вино – стартира Девети национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта“, както и кулинарната надпревара за майсторите на станимашки сармички.

От Министерството на образованието и науката съобщават, че от 1 януари тази година, всички ученици, спечелили медали в международна олимпиада, състезание или конкурс в областта на науката, ще имат право на стипендия. Досега такава се отпускаше само тези спечелили призови места. Мярката се очаква да стимулира и насърчи учениците да  развиват техните дарби.

В деня, в който честваме Рождество Христово деца от неделното училище по благонравие към храм „Св.Атанасий“ в Асеновград изнесоха празнично тържество.