8.7 C
Асеновград
петък, 31 март, 2023

Дневник 09.03.2023

-

  • По 3 републикански пътни отсечки все още няма монтирана вертикална сигнализация, тъй като се изчаква провеждане на обществена поръчка от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това информират от Община Асеновград с уточнението, че многократно са сигнализирали АПИ за липсата на знаци по главните пътища.
  • Пловдивският окръжен съд осъди на 6 години лишаване от свобода шофьор, причинил смъртта на трима души и средни телесни повреди на пътничка при катастрофа на пътя Асеновград-Пловдив.
  • А само преди ден засичане на движещ се автомобил по пътя Асеновград – Пловдив стана причина за проява на агресия от страна на един от шофьорите.
  • Безплатен биохимичен скрининг за бременни организират в Отделението по медицинска генетика на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Кръвните проби се взимат всеки работен ден между 8:00 и 11:30 часа с предварително записан час. Специалистите препоръчват този вид изследвания, защото невинаги може да се предвиди едно генетично заболяване на база фамилната история. Информацията от ултразвуковия преглед и кръвната проба, заедно с данни за майката, се обработва от компютърен софтуер, който изчислява риска.
  • От днес в Асеновград започна отбелязването на Деня на артилерията и ракетните войски, който се празнува на 11-ти март. Честването през днешния ден бе при 4-ти артилерийски полк във военното поделение, който тази година ще навърши 95 години от своето основаване.
  • С тържествена програма и поднасяне на цветя пред паметника на Цар Иван Асен втори, професионалната гимназия в Асеновград, носеща неговото име, отбеляза своя патронен празник и 793 години от славната победа на владетеля в битката при Клокотница. Бяха наградени и отличилите се ученици в. Националния конкурс на народно читалище Родолюбие на тема „Наследник съм на цар Иван Асен II”.
  • От 2002 година насам 9-ти март се отбелязва  като Международния ден на диджея. След появата на първите плочи от винил, те се превръщат в креативен инструмент не само за просвирване, но и за създаване на нова музика, която е част от тогавашната поп култура. С развитието на информационните технологии,  се променят и инструментите на диджеите. Създават се различни стилове дисководещи както и радиодиджеи.
- Advertisment -

Must Read

Асеновградчанинът Йордан Самаров с награда от конкурса „Фермер на Тракия“

На юбилейният 20-ти конкурс „Фермер на Тракия“, асеновградчанинът Йордан Самаров бе удостоен с почетното 2-ро място в раздел „Растениевъдство“. Пред наш екип той сподели,...