След като станаха ясни резултатите от матурите на седмокласниците сега те следва да решат в кои учебни заведения искат да продължат своето образование. Учениците имат право на избор и за това, как ще подадат своите документи – на място в училищата–центрове или онлайн.

На 14-ти и 16-ти юни се проведоха НВО съответно по БЕЛ и по математика за седмокласниците. Десетина дни след изпитите резултатите вече бяха готови и качени на infopriem.mon.bg, където чрез своя входящ номер и уникален код за достъп, учениците можеха да проверят колко точки са изкарали. Сега вече те имат малко повече от седмица да решат как ще подредят своите желания за кандидатстване в 8-ми клас. Това трябва да бъде направено между 5-ти и 7-ми юли или онлайн, или чрез подаване на заявление в определените училища-центрове за прием на документи – в Асеновград тази година това е ОУ „Ангел Кънчев“. Кой вариант предпочитат децата проверихме днес в ОУ „Христо Ботев“, срещайки се с учениците от 7-ми „А“ клас. Някои от тях предпочитат да кандидатстват чрез онлайн системата, тъй като според тях това няма да им отнема толкова време, колкото ако отидат на място. Други обаче ще са по-спокойни ако подадат заявленията си на хартиен носител в училището-център, за да могат да получат консултация там на място, ако нещо ги затрудни.

Иначе представителите на 7-ми „А“ клас като цяло са доволни от своите резултати, вече са решили и къде искат да продължат своето образование – най-много от запитаните от нас предпочита ЕГ „Пловдив“ или познатата „Английска гимназия“, не са малко желанията и за „Математическата“.

А минути, след като приключи матурата по математика, ние срещнахме Стефан пред ОУ „Христо Ботев“, който тогава сподели, че е доволен от написаното от него. Сега отново виждаме младото момче, което пак потвърди, че е избрал да учи в Асеновград.

Според предоставената от МОН информация става ясно, че учениците могат да кандидатстват в неограничен брой училища едновременно. „Желанията трябва да са подредени приоритетно, като на първо място се посочи най-желаното училище със съответния профил или специалност. За да се избегне вероятността ученикът да остане извън класирането, се препоръчва да впише в заявлението възможно най-голям брой желания“, посочват от Министерството на образованието. Класирането се осъществява от компютърна програма в зависимост от формирания бал за съответното училище и специалност. Списъците с приетите на І-во класиране ученици ще бъдат обявени до 12-ти юли. Тези, които не са класирани на І етап, участват във ІІ етап автоматично, а класираните могат да се запишат до 15-ти юли. Ако те желаят да участват и във ІІ етап на класиране, подават заявление по образец в училището, в което са класирани на І етап между 13-ти и 15-ти юли. Трябва да уточним, че участниците във ІІ класиране запазват мястото си от І класиране, освен ако не бъдат класирани на по-предно свое желание. Списъците след ІІ етап ще бъдат обявени до 20 юли, за записване учениците имат два дни на разположение. След това ще бъдат обявени свободните места за ІІІ етап на класиране – за участие в него се подава заявление само за обявените свободни места. В него нямат право да участват приети и записани при първите два етапа ученици.

За да се подпомогне избора на професия и училище на седмокласника, РУО – Пловдив предоставя линк за достъп до виртуалната панорама на различни учебни заведения в областта:https://sites.google.com/view/pooplovdiv/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F