Един от дванайсетте велики християнски празници – Кръстовден, се отбелязва днес. Четири пъти в годината Българската православна църква извършва поклонение на кръста Господен – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. Според представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта, т.е. хората вярват, че те се изравняват. Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон и от ден, ако това не е направено на Симеоновден (1 септември), може да започне сеитбата на зимните житни култури. Празникът е наречен Гроздоберник в някои райони на страната, защото започва гроздоберът, а първото откъснато грозде се освещава в църква и се раздава за здраве и плодородие. На този ден жените загърлят многогодишните цветя в градината, за да не се „пресекат“, тъй като вече се очакват и първите слани.
Не е малък броят и на имениците днес – част от тях са носители на имената Кръстьо, Кръстина, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристин, Кристина, Кристиян и др.

На днешния голям християнски празник параклисът в Асеновград, носещ името Свети кръст, преливаше от хора. Множество вярващи бяха дошли, за да се помолят за това, което желаят най-много за себе си и своите семейства – здраве.


Навръх Кръстовден в асеновградския параклис службата бе водена от архиерейския наместник отец Йордан Геогриев, който прочете и слова от евангелието, свързани с разпъването на Христос на кръста.
Традиционно на този ден кръстът бе изнесен пред параклиса, където вярващите можеха да го целунат, да оставят цветя и да се помолят.
На днешния празник бе приготвен и раздаден и курбан за здраве.