Всеки, който желае, може да провери в сайта на ЦИК дали името му фигурира в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат или инициативен комитет, съобщават от комисията.

След множеството злоупотреби с лични данни на граждани за президентските избори миналата година, и тази година, за изборите за народни представители през април, всеки, който иска да провери дали не е подкрепил  с гласа си партия или кандидат, без да знае, може да го направи.

За жалост кражбите на лични данни за изборите през 2016-та останаха на ниво пускане на жалби от потърпевши, поне към този момент. И въпреки, че реално наказани до този момент за това престъпление няма, все пак всеки гражданин може поне да направи справка за своя информация, най-малкото защото е в правата му.

На страницата на Централната избирателна комисия проверката става в графа „За избирателите” с ЕГН и уникален пин код. www.cik.bg/bg/pikadd

При установяване на  неправомерно ползване на личните им данни, гражданите следва да подават сигналите и жалбите за злоупотребата до Комисия за защита на личните данни, която е компетентният орган да ги разгледа, казват от ЦИК.  Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност.