Много българи се оказват трудово експлоатирани в чужбина. За това съобщават от Националната комисия за борба с трафика на хора. За тази година в комисията са получени 7 сигнала за трафик на българи в чужбина с цел трудова експлоатация.

Сигналите се отнасят за българи, работещи в Чехия, Великобритания, Австрия и Холандия, за непълно или никакви възнаграждение, декларираха от институцията.
В повечето случаи работодатели взимат документите за самоличност на работниците и ги заплашват с полиция заради нелегалното им пребиваване в страната.
В други случаи потърпевшите са задържани на работа чрез изплащане на минимални възнаграждения с обещания за пълно изплащане след седмица или месец.
Понякога и самите условия на наемане, като например лоши условия на живот, метеорологични фактори, са рискови. Много от гурбетчиите могат да се окажат излъгани и затънали в задължения, за които да не могат да възстановят средствата.
В много случаи те се оказват и без средства да се приберат в България.
От агенцията съветват търсещите работа в чужбина да не се доверяват на разлепени обяви на улицата, особено ако информацията за работодателя се изчерпва с телефонния му номер и примамливо предполагаемо заплащане.
Опасността от некоректни работодатели обаче не е малка и в интернет.
Държавната институция още уточнява, че работа в чужбина трябва да се започва при предварително подписване на договор, който регламентира условията, работното време и срока на наемане. Работниците задължително трябва да получат копие на договора на български език, както и на официалния език за страната на работодателя, а наред с това, да проучат него или посредниците преди заминаването.