Министерството на здравеопазването изтегля предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Темата бе обсъдена и на среща при премиера Бойко Борисов.

От Министерството на здравеопазването съобщиха още, че започват разговори с представителите на организациите на хората с увреждания за постигане на съгласие по текстовете, свързани с медицинската експертиза. Целта е да се гарантират справедливост и ефективно разходване на средства в системата на медицинската експертиза. Парите, които се отделят за хората с увреждания, няма да бъдат намалени, ще бъде намален субективизмът при определянето на решенията на комисиите по ТЕЛК, ще се подобри контролът и процедурите в полза на болните хора и на лекарите ще се облекчат, посочват още от здравното министерство.

От публикуваната за обществено обсъждане Наредба за медицинската експертиза става ясно, че тя фиксира строго процентите за всяко заболяване, като налага процентът за намалена работоспособност да се определя само от основното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като процент само в мотивите на съответното експертно решение. Така хората, които имат много на брой леки, неинвалидизиращи заболявания, ще отпаднат от групата, в която са тежко увредените, и ще загубят настоящите си права и инвалидни пенсии, ако, разбира се, се наложи преосвидетелстване.