Рано тази сутрин асеновградчани, недоволни от неработещата пречиствателна станция за отпадни води, чиято лента бе тържествено отрязана още през октомври, а впоследствие се оказа, че не фунционира, се събраха на простест пред Общината. Там те поискаха да получат обяснение за ситуацията. Кметът Христо Грудев бе там и обясни подробно, че част от фирмите изпълнителки по проекта вече работят.

„Проблемът е, че имаме пречиствателна станция на стойност 32 млн. лв, която предизборно бе открита официално. Приета е от Общината с Акт 15, подписан от 40 служители, но съоръжението не работи. И това е сериозен проблем.“, каза кметът.

Станцията е собственост на общината, каза още той, ние я поддържаме и ако не се въведе в ескплоатация, остава тежък финансов и екологичен проблем. Цели 120 проблема фигурират в списък, даден от управителя на станцията, които трябва да се отстранят за да заработи съоръжението. Да се отстранят, но на добра воля от изпълнителите, поясни Грудев. Тъй като има ли Акт 15, станцията се счита вече за работеща.

Кметът е сезирал МОСВ, програмата ОПОС, през която  идва финансирането, докладвал е и на министър-председателя за състоянието на пречиствателната станция. В момента част от фирмите изпълнители са на обекта и отстраняват забележките и вероятно скоро ще бъде пусната в експлоатация, обясни кметът. Вчера е била направена проверка от Общината и са били направени пробни тестове. Чистотата на част от водата (на западната част на града) преди нейното заустване в реката е с чистотата на минерална вода, каза още той. „Постигнем  ли тези показатели, ВиК ще приемат съоражението и то става тяхно. Те ще го поддържат.“

Допълнителни средства за довършването на обекта не са давани, не са и искани от фирмите, коментира кметът Христо Грудев.

Имам чувството, че в предишното управление силата, административния капацитет на кметската управа е отивал в свирката, локомотивът е нямал достатъчно мощност, каза той.

„Ще има наказани след тези проблеми. Подписалите Акт 15 за пречиствателната станция не са само общински служители. Акт 15 се подписва от 40 човека: кметът, зам-кметът, проектанти, изпълнители и пр.. Към тези служители в Общината, които не са се отнесли професионално, ще вземем отношение, но за сега основната но задача е да остраним съществуващите 120 недостатъка на станцията и да я пуснем в експлоатация.

За този т.нар. Воден цикъл, елемент от когото е пречиствателната станция за отпадни води, имаме наложени финансови корекции от над 7 млн. лв. Аз не зная дали има друга община в България с такива финансови корекции. Това е с определение на ВАС. Формулировката на Върховния Административен съд в Стара Загора е: „Опорочени обществени поръчки“. Това е причината да бъдат наложени тези финансови корекции. Очаквах, че ще има проблеми в общината като във всяко публично дружество, понеже получавах официална информация от Министерството на финансите и сайта на Общината, но когато влезнахме в управление се установи, че положението наистина е по-тежко и сериозно.“