В присъствието на представители на местната власт, партньори, висши ръководители и служители по време на специално организирано събитие КЦМ 2000 ГРУП обяви, че ще инвестира 130 милиона евро за модернизиране и разширяване на производствените мощности и значително увеличаване на преработваните вторични суровини. След едногодишна работа, екипите на КЦМ, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Уникредит Булбанк успяха да оформят размера на необходимото финансиране за следващия инвестиционен проект „Технологично интегриране на КЦМ“. Половината от тези средства се осигуряват от Европейската инвестиционна банка след подписано споразумение за финансиране в Люксембург преди седмица. То бе подписано от Лиляна Павлова, която за пръв път положи подписа си в качеството си на вицепрезидент на ЕИБ.

Другите поводи за събитието бяха откриването на изцяло обновената сграда „Развитие“ и представянето на книгата „ТОРП – проектът и ние“. Книгата разказва чрез интервюта за реализирането на предходния инвестиционен проект на КЦМ, който бе успешно завършен преди пет години.

„И трите повода са част от един много важен процес – процесът на непрекъснато прогресивно развитие на нашата компания и ние сме изключително удовлетворени от това. Ние успяваме да се развиваме по този начин, защото имаме страхотни хора, които работят в нашата компания, и имаме подкрепата и разбирането на всички, които живеят около нея.“, заяви Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 ГРУП в присъствието на Петър Петров, заместник областен управител на област Пловдив, Здравко Димитров – кмет на община Пловдив, Д-р Христо Грудев, кмет на община Асеновград и Мария Белчева, кмет на община Куклен.

„Сградата е символ на двете най-важни характеристики на нашата компания – традиция и развитие“, подчерта Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 ГРУП по време на откриването.

Сградата е построена в самото начало на създаването на КЦМ. От нея започват и се управляват всички проекти за обновяване на производствата на компанията.

„Тази сграда е реновирана по традиционния КЦМ подход. На мястото на старата сграда, запазвайки всичко добро от миналото сме направили всичко, което е добро от настоящето ни, като сме заложили перспективите за развитие в бъдещето.“, уточни Румен Цонев. „В тази сграда без да я разрушаваме успяхме да я реновираме по начин, по който да запазим духа на всички хора, които са работили тук, защото нека не забравяме, че след по-малко от две години ще празнуваме 60 години на нашата компания.“, допълни главният изпълнителен директор.

Събитието продължи в реновираната сграда с кратко резюме на успешно реализирания проект „Технологично обновление и разширение на производството“ (ТОРП), както и с представянето на книгата „ТОРП – проектът и ние“.

„Тази книга е продължение на нашата традиция да отдадем заслужено уважение на всички, които са съпричастни към нашето развитие.“, с това изказване Румен Цонев даде думата на Милан Чалъков, ръководител на проекта ТОРП за изграждане на нов оловен завод.

„Стремежът за създаване присъства много добре в книгата.“, сподели Милан Чалъков, управител на КЦМ Технолоджи ЕООД. Той сподели с гордост радостта си, че е част от екипа на КЦМ, която с години доказва волята да гради. С представянето на тази книга завършва един проект, но се слага началото на друг, допълни той.

В края на срещата Здравко Димитров посочи, че КЦМ дава добрия пример за развитие и той трябва да се следва.

Д-р Христо Грудев, кмет на община Асеновград, изказа впечатлението си от огромния замах на работа на КЦМ от времето на първата копка на новия оловен завод на 15.03.2012 г. до въвеждането му в експлоатация през 2014 г. и определи предприятието като технологичен гигант.

Мария Белчева, кмет на община Куклен, сподели, че винаги се усеща заедност във взаимоотношенията с КЦМ, което се оценява от всички прилежащи общини. Тя изказа възхищението си, че КЦМ е отворена компания, която винаги обръща внимание на човешкия ресурс.

След шеговити спорове между кметовете на чия територия се намира КЦМ, заместник областният управител Петър Петров припомни, че заводът е разположен в област Пловдив. Той посочи, че компанията е постигнала най-големият си успех, налагайки КЦМ като марка на всички международни пазари.

На събитието бе представена официално и книгата „ТОРП – проектът и ние”, създадена специално по повод успешно приключилия проект за изграждането на сграда „Развитие”. В четивото със свои изказвания за отличната работа и професионализъм са се включили известни български и чуждестранни личности, които имат отношение към проекта. Книгата съдържа множество снимкид и описание от първа копка, през работния процес до финалния резултат, подредени в хронологичен ред. В края на официалната част ръководството на „КЦМ 2000 Груп” съобщи и за новото си начинание – стартира нов проект, който ще е на стойност 130 000 000 евро.

На церемонията присъства и директорът на ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновград Йордан Диков заедно със свои ученици. Гимназистите посещават Комбината за цветни метали с практическа цел, а голяма част от завършващите остават като постоянни служители там. Кметът д-р Грудев проведе среща и с Диков, на която се договориха за сътрудничество между учебното заведение и община Асеновград, в полза развитието, както на училището, така и на градската среда.