Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден билки са най-лековити. В нощта преди празника е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев билки се използват за лек през цялата година. Еньовден е голям празник, на този ден се берат цветовете и точно те са най-полезни, разказва асеновградската билкарка баба Елена, наследничката на известния Бай Кольо билкаря. Вече няколко месеца откак той не е сред нас на белия свят, но неговата съпруга и децата му продължават все така да берат и приготвят за хората лечебни растения. „Това са червеният и жълтият кантарион, мащерката, маточината, хмелът, изрежда баба Елена. Много видове билки се берат на Еньовден.“

„Над 60 години сме билкари, казва тя, и сме билкари от ранг. 35 години сме били заготвители на ОКС и Наркооп, имахме след това пакетажен цех, лекувахме и Иван Костов, с гордост си спомня тя. Оттам всъщност станахме и известни в цялата страна и чужбина.“

И досега ние си берем билките и искаме да са пресни. Човек да се лекува със стара билка – не става, категорична е баба Елена Жекова. Година за година трябва да се берат!

Вярно е това, че е най-правилно човек да се лекува с билки, расли и брани там, където той живее, не такива от други страни, казва тя и дава пример: „Скоро един бизнесмен от Асеновград ходи в Китай и там китайски лечител му е казал: „Търси си билки в България, ти нито живееш на нашия климат, нито си за нашите билки!”.

Толкова много билки както в България няма никъде, а аз съм обиколила много държави – Турция, Гърция, Германия, никъде няма толкова много видове билки, както ги има в България.

Всички билки се търсят в България, търсят се много и нашите гъби, казва асеновградската билкарка. Като нашата манатарка, ароматна, няма никъде. От левзеята (магарешки бодил) пък правим мед и много го търсят, добавя тя. Тя лекува нарушения ритъм на сърцето, дава имунна защита, тонус и сила на организма.

Билки берем не само от тук в околностите, даже не се спираме тук, в близост до КЦМ, обяснява жената. Ние си имаме находища за бране и ето комунигата, която е за главоболие, мигрена и подагра, берем край Стара Загора. Берем и край Хасковските и Сусамските бани, с. Манастир, Широка Лъка, Имарет дере и др. Скоро ще тръгнем и по балкана, защото там билките по-късно цъфтят. Там са най-чистите райони. Там берем Златната пръчка (Горски енчец), Лъвската стъпка (Шапиче), Лопен-а е от там за кашлица.

Ние си берем билките, сушим ги, кълцаме ги  и ги комбинираме, казва баба Елена. Винаги отиваме да ги берем много рано, тогава са най-лековити. В 5 часа сутринта осъмваме на полето, берем билките и се връщаме до 10.30ч. Сега, когато бай Кольо го няма вече, има на кого да предадем знанията и уменията. И добре че е така, защото с това сам човек не може да се оправи, категорична е тя. Всеки трябва да бере билки, да ги вари и да пие и аз правя така. Всяка билка е лековита, казва и изброява – за успокоение – жълт кантарион, червен кантарион за нервен стомах. Червения кантарион избива веднъж на 4-5 години, обяснява билкарката, тази година го има, брахме. Хубаво е да се пие и див чемшир за кисти, агримонията пък е за черния дроб. Сега му е момента да се бере, сега цъфти, препоръчва тя.

 {gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000050/Enyovden{/gallery}