На среща между експерти от Областен информационен център – Пловдив на представителите на медии от региона бе предоставена базова информация за същността, ролята и значението на Съвета на ЕС – гласът на държавите членки на Съюза. Според задълженията, произтичащи от Договора за функционирането на ЕС, България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г. като част от „тройката“ Естония-България-Австрия и ще изпълнява това задължение за срок от 6 месеца. По време на своите председателства трите държави ще трябва да работят заедно по съставянето и изпълнението на една обща програма. В рамките на своя шестмесечен мандат българската държава ще бъде ръководител, организатор, координатор и медиатор в дейността на 160 работни групи и 20 000 делегати, ангажирани да прецизират текстовете на новите европейските директиви и регламенти. Председателството ще предостави възможности на България да популяризира своето културно, природно и историческо богатство.

Участниците бяха запознати и с обявения конкурс за лого на българското председателството на Съвета на ЕС през 2018 година, чийто краен срок за подаване на предложения е 30 декември 2016 г. Авторът на логото, което спечели конкурса, ще получи парична награда в размер на 10 000 лева. Повече информация по темата, може да бъде намерена на http://www.nha.bg/bg/konkurs/konkurs-za-logo-na-bulgarskoto-predsedatelstvo-na-suveta-na-es

По време на срещата бяха представени и актуалните възможности за включване на медии в процедури за кандидатстване по различни програми. Областен информационен център – Пловдив е предоставил информация относно възможностите за финансиране чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ на Европейския съюз на над 2 000 души през 2016. От началото на новия програмен период в изпълнение на Програмата за развитие на селските райони в Пловдивска област са сключени 201 договора на стойност 65 208 787 лева. По оперативните програми са подписани 244 договора за общо 296 605 288 лева. Най-голям е броят на подписаните договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ – 143 бр., следван от ОПРЧР с финансирани 76 бр. договори. Данните съобщиха представители на ОИЦ – Пловдив.