С над 4000 са се увеличили студентите в българските университети през настоящата академична година. Общият им брой е над 202 хиляди души. На второ място по брой висшисти у нас е Пловдивският университет.

Над 16 500 студенти се обучават в едно от висшите учебни заведения, намиращо се в близост до Асеновград – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Това нарежда университетът на второ място в страната по брой висшисти. Той е изпреварен единствено от Софийския университет, където учат над 22 хиляди висшисти.
От МОН посочват, че се запазва тенденцията най-масово избираните професионални направления да са в сферата на икономиката. Изучават ги близо 30 хиляди души у нас. Педагогиката заема второ място по този критерий, едва на трето се нареждат избралите да учат „Медицина“ – малко над 13 хиляди. Увеличават се първокурсниците от педагогическите специалности, както и бъдещите лекари, намалява броят на изучаващите „Туризъм“. Посочва се, че дипломираните експерти в туризма все по-трудно намират реализация по специалността, често остават без работа, както и че като цяло най-голямата безработица е именно при завършилите „Туризъм“. От друга страна най-ниска е безработицата сред училите „Медицина“, „Фармация“, „Стоматология“ и „Военно дело“ – тя е по-малко от 1%. Колкото до професионалните направления с най-високи средни доходи – тук се открояват „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“ „Обществено здраве“, „Медицина“, „Електроника, електротехника и автоматика“ и „Военно дело“.