Св.Прокопий е роден в Йерусалим. Като езичник носел името Неаний, но впоследствие се обръща към християнството, като приел своето кръщение с име Прокопий (което значи „преуспяващ).

Свети великомъченик Прокопий е загинал през 303 г., заради изповядването на християнски религиозни убеждения. Той умира мъченически за вярата си , като след жестоки изтезания е посечен с меч.

В празничния календар на старите българи денят на свети Прокопий образува противостояща двойка с празника на свети Харалампий, който се чества на 10 февруари и се счита за зимен покровител на пчеларите.

В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий Пчелар. На днешния ден в ранно утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед. Преди да е изгряло слънцето, те занасят хлябовете при пчелните кошери, прекадяват ги с тамян и ги намазват с мед. После всички отиват на тържествена църковна служба, като носят и паничка с мед, който на следващия ден се прибира вкъщи. Смята се, че този мед е много лековит.

Сред системата от табута, съпровождащи празничната обредност, е пълната забрана за работа. Вярва се, че който работи на този ден, няма да прокопса, т.е няма да преуспее.

Автор: Ирина Иванова