Процесът срещу ЦК на БРП е съдебен процес срещу общо 60 членове и сътрудници на нелегалния Централен комитет на БРП. Подсъдимите са обвинени по Закона за защита на държавата за участието им в дейността на бойните групи, както и други деяния, свързани с опитите за насилствена промяна на установения държавен и обществен строй в България.

Арестувани са през пролетта на 1942 г. вследствие на разкрития от страна на праоохранителните органи. Съдебният процес се води от Софийския военнополеви съд в сградата на Телеграфо-пощенското училище в София от 6 до 23 юли 1942 г.

Сред обвиняемите са ръководители на БКП (Антон Иванов и Трайчо Костов), най-информираните организационни работници (Никола Павлов, Георги Минчев и Петър Богданов), ръководителят на Централната военна комисия Цвятко Радойнов с неговите технически помощници Атанас Романов, Никола Вапцаров и Антон Попов (заместил Вапцаров след ареста му). Предшестван е от Процеса на парашутистите и подводничарите, по който Цвятко Радойнов е също подсъдим и е разстрелян на 26 юни 1942 г.

На 23 юли 1942 г. съдът издава 12 смъртни присъди (6 от които – задочни, тъй като не са заловени: Цола Драгойчева, Борис Копчев, Христо Михайлов, Антон Югов, Дико Диков, Аврам Стоянов), 6 доживотен затвор, 17 души получават присъди от 10 до 20 години затвор, двадесет са оправдани. Същия ден вечерта присъствените смъртни присъди са изпълнени. В стрелбището на Школата за запасни офицери са разстреляни Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Петър Богданов, Никола Вапцаров и Георги Минчев. По сведения на войниците от наказателния отряд, изпълнил присъдата, осъдените посрещат смъртта с песента по Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“.