За 25-та година светът отбелязва деня без тютюнев дим. Всяка година на 31 май – Световния ден за борба с тютюнопушенето – Световната здравна организация, здравните институции и съсловните организации припомнят мрачната статистика, с която е свързан вредният навик.

Статистиката на Световната здравна организация показва, че 30% или повече от 1.2 милиарда човека по света са пушачи. Всяка година това води до смъртта на около 6 милиона човека – половин милион от тях в Европа. В световен мащаб заради вредното влияние на цигарения дим си отиват и още 600 хиляди непушачи (пасивни пушачи).
През 2004 година тютюнопушенето е било причина за смърт при един от всеки седем мъже и при една от всеки 15 жени. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени, подчертава Българското дружество по белодробни болести. Оттам припомнят и че през 2012 г.България попадна на пето място в света по дял на пушачите на глава от населението, а средният брой изпушени цигари на ден – 2822 – ни поставя на второ място в света.
Тревожно е, че голяма част от хората подхващат цигари още в училище, а ранният старт увеличава риска от заболявания, коментира още БДББ. През 2008 г. над половината от учениците ни (58.8%) са експериментирали с цигари, като броят на опитвалите нараства от 47.2% при 13-годишните, до 66.3% при 15-годишните. На пасивно тютюнопушене в дома си пък са изложени близо две трети от всички деца в България.
Ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Освен това шансът за отказване от цигарите при възрастен пушач е толкова по-малък, колкото по-рано е започнал да пуши, предупреждават българските белодробни специалисти.

Мотото на Световния ден без тютюн тази година е „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство“, вдъхновено от решението Европейската комисия да въведе тези забрани като следваща стъпка в борбата с никотиновата зависимост.