Годишният отчет акцентира върху извършеното в няколко сектора: Управление на общински финанси и бюджет, политика за качествена и социална публична среда, инфраструктура, ВиК рехабилитация и енергийна ефективност на жилищната среда, инвестиции в екологията и опазване на околната среда, ефективно управление на общинска собственост, общинска администрация в полза на гражданите и оптимизиране на публичните услуги на общината, политика за деца и младежи – стратегия за демографски просперитет и младежки дейности и спорт, култура и туризъм на Асеновград.

По отношение на управлението на общинските финанси и бюджет, в отчета се казва, че въпреки предизвикателствата, които са срещнати, особено при изпълнение на най-големите инфраструктурни проекти с европейско финансиране, приоритет на общината е бил финансовата ѝ стабилност.

Коментира се и социалната политика, която следва общината, като са посочени няколко от проектите, по които се е продължила да се работи в периода, като например проектът „Приеми ме” и Проект „Център за ранно детско развитие – Асеновград” и двата по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”;  Проект „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в Община Асеновград” по програма „Региони в растеж”, по който проект се предвижда  Дневен център за деца с увреждания да бъде преместен в бившия детски дом „Таню войвода”.

Посочен е и нов проект, който е стартирал през 2018 г. – „Насърчаване на социалното включване на уязвими групи, чрез осигуряване на заетост в сферата на строителството и поддръжката на общински обекти в Община Асеновград” по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”. Като пример за социалната политика е посочен и проект, приключил през 2018 г. – „Социално включване на хората с увреждания в Община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост” по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”. Част от него са били услугите „Личен асистент” и разкриване на Център за иновативни услуги.

По отношение на качествената градска среда и обновена инфраструктура, в отчета се изброяват голяма поредица от проекти, фокусирани върху подобряването им, както и върху подобряването на образователната, културната и социална инфраструктура. Те са част от „Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Асеновград 2014-2020” по ОП „Региони в растеж”. Тук са изброени:  продължаването на реализацията на проект ‘’Техническа помощ за Община Асеновград” по ОП „Региони в растеж 2014-2020”, „Градска среда – благоустрояване на открити публични пространства в гр. Асеновград” по ОП  „Региони в растеж 2014-2020”, стартът на реализация на проекта „Образователна инфраструктура” и др.

Обърнато е внимание и проекта  за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа с изграждане на пречиствателна станция.

Специален акцент има и върху изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, ремонти на улици и др.

В отчета са описани и направените инвестиции в сферата на екологията и опазването на околната среда, описани са и редица проведени инициативи от годишния календар на общината и тяхната стойност. Посочени са и проекти, чиято реализация е продължила през 2018 г., като проекта „Актуализация на общинската програма за намаляване нивата на замърсителите и достигане за утвърдените норми в атмосферния въздух в в Община Асеновград” по ОП „Околна среда 2014-2020” и старта на проекта „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за предварително третиране на битови отпадъци” по ОП „Околна среда 2014-2020”.

Като положителна е описана тенденцията за увеличаване на приходите при управлението на общинската собственост от отдаване под наем на общински земеделски земи и обекти.

Общинска администрация в полза на гражданите, бизнеса и неправителствения сектор, чрез разширяване броя на публичните услуги  е отчетено като успешно реализирано за 2018 г.. Нов сайт,  с нов дизайн и лесен достъп до културния и спортен календар за граждани и гости на града.

Социални дейности и услуги, предоставяни на територията на общината, финансиране на дейности по асистирана репродукция, общинска жилищна политика, политика за деца и младежи  (стратегия за демографски просперитет, младежки дейности и спорт), развитие на културата и туризма  в  Асеновград в съвместна дейност с  местни творци, неправителствени организации и сдружения, са също част от отчета, посочени като много успешни.

Годишният отчет е за сведение, но въпреки това, би могъл да предизвика някакви дебати в залата, при интерес, от страна на общинските съветници – да повдигнат въпроси или да изразят лично мнение. Дали обаче това ще се случи, предстои да разберем.