През 2020 година т.нар. работилница към асеновградската ПГ „Цар Иван Асен II” бе морално остаряла и и част от нея почти не се използваше. Тогава училището кандидатства по националната програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“. То бе одобрено и малко по-късно средствата по програмата бяха отпуснати. Днес вече новият модерен STEM център е напълно готов и той бе официално открит в присъствието на множество гости от управата на града, от други учебни заведения и културни институции, от образователното министерство и от завода за цветни метали, с който професионалната гимназия работи в тясно сътрудничество и който дари част от средствата за центъра извън програмата на министерството.
Директорът на гимназията Йордан Диков благодари на всички, с чиято помощ STEM центърът вече е факт. А преди да се пристъпи към представянето на обновените зали, разбира се бе прочетена молитва и извършен водосвет от архиерейския наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев. Той самият не пропусна да отбележи, че е възпитаник именно на Цветните. Отец Йордан подари на директора позлатена монета на Св. Богородица.
След това се пристъпи към ритуалното прерязване на лентата на входа на STEM центъра и последва разглеждане на отделните зони, за които разказа и пред нашата камера директорът Диков. На 190 кв.м. са разположени антре, експериментална зала, мултимедийна зала и учителска стая.

Трябва да отбележим, че STEM центровете са не просто обзаведени и модернизирани кабинети, а и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката чрез практика и иновативен начин на преподаване. Ето защо в една от залите за практическо обучение бе изнесен презентационен урок от Цонка Спасова. Тя представи т.нар. цифрово помагало, с помощта на което възпитаниците на гимназията ще могат да се обучават по един наистина иновативен начин. По време на урока бе разяснена TSL технологията за производство на олово, бе показано нагледно как работи инсталацията, а чрез видео демонстрация учениците се пренесоха в реални производствени условия. След урока учениците бяха изпитани, за да демонстрират, че при този начин на представяне на урока, новата информация се усвоява по-лесно. Така презентациите продължиха в прилежащата зала по мехатроника. Тук ученици демонстрираха познания и отново показаха как практическото обучение помага за усвояването на изучавания материал.

Общата стойност на извършените ремонтни дейности за изграждането на STEM центъра е 290 хил.лв. По-голямата част от тях са осигурени по националната програма, останалите са от бюджета на училището и дарители. Засега центърът е единствения на територията на община Асеновград.