Ден на народните будители

Автор: Ирина Иванова

Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни и нейния мироглед.Сред имената на народните будители са Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, Св.Иван Рилски, Георги Сава Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Иван Вазов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българското самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 година.

През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Младото поколение на Асеновград също знае кои са народните будители. Това показа анкета на ТВ САТ КОМ.