Храмов празник ще отбележи първата българска църква в Асеновград, носеща името на светеца.

Св.Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец е изключително популярен и тачен светия не само на Балканите, но и в целия православен свят. Денят, в който БПЦ му отдава почит, е 26 октомври. На него са назовани стотици християнски храмове. Един от тях е и църквата „Св.Димитър” в Асеновград, построена с доброволни дарения през 1868 година за нуждите на по-бедното население на града. Тя е единствената, в която богослужението се е водело на български език от момента на освещаването й през 1866 г., а в двора й , в двуетажна постройка, се е помещавало училището и първото българско читалище. Църквата е с богата история, която е ярък пример за трудната борба за утвърждаването на българщината в Асеновград. И тази година божият храм ще посрещне своя празник със Света литургия. Богомолците ще бъдат гостени и с вкусен курбан. Димитровден е празник много тачен от народа ни и изпълнен с богата обредност Народът ни нарича октомври Димитровският месец. Земята е дарила отново хората със своята щедрост, хамбарите са пълни с жито, а бъчвите с вино, оборите и кошарите са стегнати за добитъка през зимата. Настъпил е краят на селскостопанската година, отбелязван тържествено на 26 октомври с общоселски сборове и курбани в чест на Свети Димитър. На този ден нашите деди прибирали ралата под стрехите, подреждали дървата за зимата, защото се вярвало, че Св. Димитър носи зима. Стопаните се разплащали с ратаите и овчарите и наемали нови.

И в наши дни се спазват елементи от обредността на празника, като например наемане на нови работници в строителни фирми, които на този ден честват професионален празник. Срещу празника се гадае по месечината. Има поверие, че ако в нощта срещу празника луната е пълна, ще има много сняг и следващата година ще е плодородна и кошерите ще са пълни с мед. Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.

На именниците обикновено се подаряват бели цветя, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците цяла година. На Димитровден се приготвя курбан – агнешки или пилешки. На трапезата се слага вино, ракия, плодове, печени ябълки, печена тиква, зеленчуци и туршии.